fbpx

Аудио резюме:

Много е важно да откриете онова нещо, което страстно обичате да правите, но същевременно да осъзнаете и какво е нещото, което не желаете да правите.

В живота, а и в бизнеса, ще печелите определени неща, а ще губите други, но онова, което е истински важно, е да откриете онова нещо, за което сте най-страстни и силно обичате да правите.

Да осъзнаете страстта си е важно, защото това прави взимането на решения за живота ви изключително лесно. Така вие винаги ще знаете към какво се стремите и каква е вашата крайна цел.

Например, ако знаете че вашата страст е да управлявате собствения си бизнес и се наслаждавате на удовлетворението, което изпитвате от това, тогава решението да откажете на предложението да продадете бизнеса си за голяма сума пари е решение, което вие ще вземете изключително лесно.

Създаването, изпълняването и правенето на неща, за които изпитвате изключителна страст, е по-важно от това да печелите много пари, правейки неща, които не можете да понасяте. Преди да продължим нататък, трябва да решите дали ще останете верни на себе си и ще престанете да преследвате парите, а вместо тях ще започнете да преследвате страстта си“.

Един от начините, по които можете да откриете страстта си, е като изпробвате много различни неща и видите кое от тях ви носи истинска наслада. По този начин може да откриете това едно нещо чрез процеса на елиминиране, като разберете какви са нещата, с които нямате желание да се занимавате.

Колкото повече неща елиминирате от списъка си, толкова по-лесно става да откриете истинската си страст. А колкото повече се доближавате до откриването на страстта си, толкова по-малко вероятно е да се окаже, че преследвате неправилните мечти.

Правете нещата бавно. Бързото израстване може да има обратен ефект, ако бъдат наети неправилните хора.

Бързото израстване на компанията ви може да бъде вълнуващо, печелещо големи инвестиции и позволяващо ви да наемате нови служители всяка седмица. Но

внимавайте за хипер-растежа и го приемете като предупредителен знак. Прекалено бързото израстване и наемането на неправилните хора може да отслаби културата на вашата компания.

Без значение колко позиции смятате, че трябва да бъдат запълнени, винаги заделяйте достатъчно време, за да премислите внимателно кандидатурата на всеки един служител, когото наемате. Трябва да сте напълно уверени, че всеки един човек от екипа ви споделя вашето видение и иска да бъде част от културната атмосфера, която сте създали в компанията.

Ето защо, прибързаното наемане на служители може сериозно да понижи културата в компанията, ако наетите имат единствено за цел своите лични облаги и напредване в кариерата си. Ако допускате такива грешки с наемането на служители, вие сте обречени на това да се събудите една сутрин и да осъзнаете, че повече не ви допада работното ви място, нито се наслаждавате на хората, които са там.

Точно това се случва с Тони Шей и неговата първа компания LinkExchange, когато тя започва да се разраства толкова бързо, че един ден той осъзнава, че дори не разпознава хората, които са в собствения му офис. Въвлечен в забързаността и вълнението от успехите на компанията, цялата атмосфера в нея се променя, защото новонаетите служители изобщо не са така развълнувани и пламенни да изпълняват мисията на LinkExchange. Всичко, което търсели тези нови работници, било натрупването на много пари, за да могат по-бързо да се пенсионират.

В крайна сметка, Тони научава важния урок, че е по-добре една компания да се развива постепенно, като внимателно се съблюдава процесът на наемане на работна ръка, за да е сигурно, че всички на борда допринасят за културата, която иска да създаде в компанията. Краткотрайните жертви с цел съхраняване на културата на компанията и придържането към основните ценности са от голяма полза в дългосрочен план.

Успехът на компанията ви е пряко свързан с културата или атмосферата, която създавате там, затова се съсредоточете върху това да изградите културата, в която вие вярвате.

Културата на една компания или атмосферата в нея е една от най-важните й характеристики. Вашата култура е вашият бранд, а служителите ви са

посланиците на вашия бранд.

Затова, поставете си за цел всеки един нов служител, който се присъединява към екипа ви, да става част от него не само поради уменията и опита, които е посочил в своята автобиография. Наемайте единствено хора, с които с удоволствие бихте излезли да се почерпите.

Взаимовръзката и усещането, че принадлежат и са част от племето, кара хората да се чувстват щастливи и създава у тях чувство на удовлетворение. И двете са много силен мотиватор. Когато една група от хора се чувстват взаимосвързани, като семейство, между тях има силно чувство за дълг и желание да работят по-упорито и да се отнасят един към друг все по-добре.

Само да се чувствате взаимосвързани, обаче, не е достатъчно. Екипът ви трябва да има обща цел и обща страст. Наемайте единствено хора, които ревностно подражават, живеят и вярват във вашите основни ценности.

Ако имате силна култура в компанията, създадена от хора, които имат обща цел, тогава основните ценности на вашата компания ще се сформират съвсем естествено.

Културата в една компания е дори по-важна от обслужването на клиентите, защото ако културата е правилна, от нея съвсем естествено ще се породи уникално обслужване на клиентите.

За Тони Шей процесът на създаване на такава невероятна култура е включвал много опити и грешки, но основно се свежда до това служителите да прекарват много време като екип заедно извън работното си място. Когато целият екип на Zappos се премества в Лас Вегас, това принуждава служителите в екипа да започнат да разчитат много повече един на друг и да се сближат.

Не е задължително един екип да трябва да се премести в нов град, за да започнат хората в него да се отнасят един към друг по този начин, но това помага на Тони и на екипа на Zappos да седнат и да обмислят какво е важно за тях като колектив, от което произлизат техните основни ценности.

Старайте се винаги да учите нещо ново и превърнете този стремеж в приоритет и за вашите служители.

За да изградите една невероятна компания, вие трябва да се стремите към

развитие и разширяване на познанията си. Постоянното израстване трябва да бъде цел на цялостния ви бизнес и всички ваши служители трябва да играят важна роля в този процес.

Създайте такава култура, която благоприятства както личното, така и професионалното развитие. Постройте библиотека в офиса си, предлагайте обучение за развиване на нови професионални умения. Служителите трябва да усещат, че тяхната работа е част от една по-велика цел и че обучаването и израстването не само, че са позволени, но и са насърчавани и оценени.

От полза за вашия бизнес е непрекъснато да представяте пред служителите си нови предизвикателства и възможности за израстване. Така те няма да имат усещането, че тъпчат на едно място, но ще могат да се развиват и да се заемат с повече задачи и отговорности, имайки възможност да се развиват заедно с вас.

Екипът на Zappos си е поставил за цел да помага на служителите да отключват своя потенциал като непрекъснато поемат нови предизвикателства. Целият бизнес постоянно се сблъсква с нови и нови предизвикателства, което е от полза както за служителите, така и за компанията, ако самите работници поемат нови отговорности и развиват нови умения, с които да се справят с всички евентуални проблеми, които биха се изпречили на пътя на Zappos. В компанията знаят, че най-добрият опит, който всеки може да допринесе, това е способността му да се учи, да расте, да се развива и да се приспособява и затова те си поставят за цел да предоставят на служителите си свободата да преследват нови предизвикателства, когато се почувстват готови за това.

Една от служителките в Zappos, вдъхновена от свободата си в самата компания да предлага нови идеи и да преследва повече предизвикателни проекти, когато се почувствала готова, станала толкова уверена, че започнала да говори за Zappos на конференции. Това развитие се отразило и на личния й живот, вдъхновявайки я да се стреми да чете повече и да води по-здравословен живот. В крайна сметка, това е по-щастлив и много по-удовлетворен начин на живот!

Изберете едно нещо, в което искате вашата организация да бъде най-добра, и се съсредоточете именно върху това едно нещо.

Полезно е да има едно нещо, към което компанията ви се цели и иска да бъде най-добра в него, защото това ви позволява да се фокусирате и да се специализирате, като по този начин станете действително страхотни в даденото нещо, вместо да

бъдете просто адекватни или добри в няколко области.

Тони и Zappos екипът решават, че удовлетворението на клиентите е това, което може да създаде незабравимо преживяване за тях и затова решават, че едното нещо, в което искат да са най-добри, това е да се постараят клиентите им да бъдат максимално удовлетворени. Затова, те искат да се фокусират върху изключителното обслужване на клиентите и върху доставянето на истинско щастие на хората чрез страхотно обслужване.

Тъй като културата на една компания и начинът, по който тя обслужва клиентите си, са тясно свързани, предлагането на изключително обслужване на потребителите и да накарате клиентите ви да се чувстват специални е възможно единствено, ако започнете да се отнасяте към служителите си по такъв невероятен начин и ако по-напред направите хората, които работят за вас, щастливи. Защото щастливите служители са страстни в изпълнението на работата си и чрез невероятното си обслужване правят и клиентите ви щастливи.

Най-важният съвет на Тони Шей е никога да не възлагате на външни изпълнители единственото нещо, в което искате компанията ви да е най-добра. От натрупания опит в предишната си компания eLogistics, Тони научава, че ако има нещо, в което искате бизнесът ви да бъде лидер, то тогава това нещо трябва първо да се разпространи в компанията ви. Не може да се прилага само в един отдел.

Радикален начин, по който Zappos спазват своя ангажимент да проявяват изключително обслужване към клиентите, е като преместват своя главен офис в Лас Вегас, където те искат да изградят своя кол център за подпомагане и подкрепа на клиентите. По този начин те превръщат подкрепата на клиентите в свой основен приоритет като цялостен екип.

Не се фокусирайте върху това да вдигате много шум около бранда си, а по-скоро изграждайте взаимност, ангажираност и доверие, като се отнасяте към хората изключително добре.

Опитите да вдигнете много шум около бранда си са противопоказни, когато можете просто да вложите своите усилия в това да правите нещото, което правите най-добре. Вместо да се стресирате над това как да привлечете вниманието на

медиите, съсредоточете се върху това да предоставите изключително обслужване на клиентите, като по този начин оставите у тях чудесни впечатления. Останалото само ще последва и шумът около вас сам ще се вдигне.

Целта на вашето обслужване на клиентите трябва да бъде да създадете позитивни емоционални асоциации с вашия бранд. Всяко взаимодействие с вашите клиенти е една възможност да подобрите и придвижите по-напред своя бранд. Изключителното обслужване на клиентите изгражда имиджа на вашия бранд и хората започват да говорят за това и да ви рекламират от уста на уста. Оставете лоялните ви клиенти да се заемат с маркетинга вместо вас.

Когато правите нещо, което по естествен начин създава интересни истории, хората ще искат да се включат в екшъна и да говорят за случващото се. Думите от устата на хората са могъщо нещо. А пресата скоро ще ги последва.

Zappos са изградили кръг от последователи, благодарение на страхотните взаимодействия по време на обслужването на клиентите по телефона. Оставянето на страхотно впечатление по телефона, не само че ще доведе до това потребителите да говорят за вас и да ви рекламират, но също така ще повиши времето, през което даден клиент ще ви остане лоялен.

Zappos използват парите, които по принцип другите харчат за традиционната реклама, за да ги наливат обратно в клиентите и да оставят още по-добри впечатления у тях. Това означава, че те предлагат чудатости като безплатна доставка на всяка една поръчка, гарантирано възстановяване на парите дори и след цели 365 дни, неочаквана доставка в рамките на следващия ден за постоянните клиенти, автентични разговори по телефона, когато потребителите се обаждат за помощ, а не връзка с някаква машина, която цитира заучени готови отговори. И понеже Zappos минават далеч отвъд изискваното, за да впечатлят своите клиенти по тези начини, около техния бранд се е вдигнал достатъчно шум и те получават невероятно медийно внимание заради това.

Имайте видение за по-висшата цел, за да може крайният ви резултат да бъде щастието на всички

Да имате видение за по-висшата цел означава да се стремите към нещо много по-голямо от нещата, които продавате. Означава, да имате цел, която стига отвъд печалбите и развитието на компанията.

Въпреки че Zappos са обувен бизнес, не това е истинското нещо, което те предлагат. Има една по-висока цел за тях и това е да правят хората щастливи.

Като им предлагат изключително обслужване. Като впечатляват потребителите си, правейки много повече от онова, което те очакват от тях. Дали ще изненадат клиент като ускорят доставката му или му предложат безплатно връщане на продукта, Zappos винаги мислят за дългосрочната цел, която не е просто да осъществяват годишни печалби.

Такива дългосрочни цели в живота и в бизнеса означават да се запитате защо правите това, което правите. А да знаете, че правите това, което правите с по-възвишена цел, ще ви накара да се чувствате много по-щастливи.

Точно това осмисля всичко. За Тони Шей целият смисъл е в изграждането на компания, в която целта е да бъдат удовлетворени клиентите и да има в нея такава култура, в която и той и служителите му силно вярват – култура на щастие както за служителите, така и за потребителите.

Финално обобщение

Културата в една компания и начина на обслужване на клиентите са ключови за успеха на един бизнес. В крайна сметка, именно щастието е нещото, което всеки търси в живота си и една компания може да бъде успешна, като намери начини, по които да прави служителите, потребителите и партньорите си щастливи. Това се постига чрез изключително обслужване на клиентите и чрез култура в компанията, която е уникална и в която служителите силно вярват.

error: Content is protected !!